A pince

A Fényes család pincéje a Fertő tó partján, Fertőrákos és Balf között, vadregényes környezetben, saját termelésű és palackozású, nemes borokkal várja a betérőket. A tó magyarországi területén az egyetlen kerékpáros pihenő nyitott borpincével, ahol termelői boreladás mellett üdítő, kávé, szendvics, fagylalt is fogyasztható.

Bor, borkorcsolya fogyasztása mellett ízlelhetik meg a pincészet borkínálatát, élvezve a Fertő tóra nyíló csodálatos kilátást.

A pince otthont adhat szőlészeti és borászati szakmai bemutatóknak, hangulatos családi- és céges rendezvényeknek és még számos vidám, izgalmas programnak.

Tervek

A fő értékesítési és fejlődési irány a borturizmus, melynek keretében borkóstoltatás, termelői borkimérés, palackos értékesítés egyaránt szerepel. Pincénk egyedülálló abban a tekintetben, hogy – eltérően a vidéken jellemzőtől – a szőlőterületen található a feldolgozás és a vendéglátás, ami új színfoltot jelent a soproni borvidék életében. Ezt a ritka körülményt kívánjuk kihasználni és erre idegenforgalmi, és szakmai programokat szervezni.

9 hektáros szőlőterületünk várható évi termése kb. 800 hl, jelenlegi szőlőfeldolgozó és pincetároló kapacitásunk azonban csak 400 hl. Az elnyert AVOP-pályázat segítségével a hiányzó 400 hl-es pincebővítést céloztuk meg, mely a tervek szerint 2007. évre valósulhat meg.

Későbbiekben szeretnénk a pincészetet bemutató-gazdasággá fejleszteni. A tervek között szerepel szakmai bemutatók prezentálása, melynek keretében elsősorban az új termesztési módszereket, értékesítési formákat ismertetnénk a helyi szőlészettel és borászattal foglalkozó gazdák részére. Népszerűsíteni szeretnénk az úgynevezett integrált “környezetkímélő” szőlőtermesztési technológiát, melyet az általunk használt szőlőterületeken már három éve alkalmazunk. A növényvédelem a borvidéken működő növényi betegség előrejelzési rendszer prognózisa alapján történik, mely rendszernek meghonosítása a család tagjainak nevéhez kötődik.

Családunk tulajdonában van a Fény – Szoft Kft., melynek egyik fő tevékenysége a felnőttoktatás. Ezt a lehetőséget kihasználva, a kőszegi szakközépiskolával és a füredi borászati szakközépiskolával együttműködve a soproni borvidéken borász szakmunkás képzést szerveztünk és kívánunk a jövőben is szervezni. Célunk ezzel az, hogy hozzájáruljunk a soproni borvidék fellendüléséhez és minél több szakmailag felkészült fiatal alakítson ki borturizmusra alapozott családi vállalkozást.

A fent leírtak és célul tűzöttek megvalósítsa csak úgy lehetséges, ha gazdaságunk területén megfelelő rend, tisztaság, szakszerűen művelt szőlőterületek és tisztán tartott pince bizonyítja elhivatottságunkat.